Laptop Accu's

De accu van je laptop. Zolang hij het goed doet ben je er waarschijnlijk weinig mee bezig. Maar wat doe je als je accu kapot gaat of de accu van je laptop steeds sneller leegloopt? Of beter nog: hoe zorg je ervoor dat jouw laptopaccu zo lang mogelijk mee gaat, zodat je géén nieuwe hoeft te kopen?

Hoe kies je de goede laptop accu

Één belangrijke eigenschap van je batterij waar je op moet letten is de voltage. Voor sommige laptops zijn deze in twee ranges te vinden: 10.8 – 11.1 Volt en 14.4 – 14.8 Volt. Binnen deze ranges mag afgeweken worden (een 11.1V accu mag uitgewisseld worden met een 10.8V accu). Maar een 10.8V accu mag niet uitgewisseld worden met een 14.4V accu.

Daarnaast zijn er voor sommige laptops accu’s met verschillende capaciteiten beschikbaar uitgedrukt in milli-ampere-uur (mAh). Hierbij is de regel: hoe meer capaciteit, hoe langer er gewerkt kan worden op één lading. Deze accu’s kun je gewoon uitwisselen. Verder kun je er in sommige gevallen ook voor kiezen om een zogenaamde ‘extended’ accu te bestellen, deze heeft extra capaciteit en steekt daardoor ook iets uit.

Er zijn enkele manieren om de juiste accu voor je laptop te vinden.

Via het modelnummer van de accu

Op iedere laptop accu staat een unieke code voor dat type batterij, ook wel partnummer genoemd. Wanneer je zoekt op die unieke code vind je zeker een batterij die geschikt is voor jouw laptop.

Bekijk laptop accu’s

Via je laptop model

Via het type-nummer van je laptop kun je met onze zoekhulp ook eenvoudig de bijpassende batterij en andere onderdelen vinden.

Bekijk laptop accu’s

Origine accu vs. compatible accu

De accu of batterij is een los onderdeel van de laptop. Zoals bij vele producten is het mogelijk om dit losse onderdeel te vervangen door een origineel product of door een alternatief. Bij ReplaceDirect bieden wij naast de originele accu’s ook alternatieven aan met een betere prijs-kwaliteitverhouding. Door onze eigen import kunnen wij de compatible accu’s en het eigen merk Yanec voor een voordelig tarief aanbieden. Alle accu’s die wij verkopen zijn Europees gecertificeerd.

Huismerk accu’s

Hoe kun je je laptop accu vervangen

Wanneer je laptop erg heet wordt, de batterij van de laptop erg snel leeg gaat, de laptop aangeeft dat de accu vervangen moet worden of wanneer je zonder adapter niet meer kunt werken; dan is het tijd om je accu te vervangen.

De accu/batterij van je laptop bevindt zich aan de onderzijde van je laptop. Vaak is de positie aangegeven met een icoontje van een slotje of een batterij. Tegenwoordig zijn er twee manieren waarop de batterij in je laptop bevestigd kan zitten. Zorg er altijd voor dat je de laptop uitschakelt en loskoppelt van de netstroom alvorens de batterij te vervangen.

Bevestiging met schuifjes

De bevestiging met schuifjes of klepjes is nog altijd de meest voorkomende laptop accu bevestiging. Wanneer je de schuifjes opzij klikt, zal de accu vanzelf loslaten. Een eventuele nieuwe accu kun je dan direct terugplaatsten waarbij de schuifjes weer vastklikken.

Bevestiging met schroeven

Sommige compacte laptops hebben hun batterij intern gemonteerd zitten. Om de accu te vervangen zul je dan ook moeten gaan schroeven. Welke schroeven je moet hebben om de behuizing van je accu te openen verschilt per merk en model, kijk daarom altijd in de handleiding en/of de website van de fabrikant voordat je de interne accu gaat vervangen. Zo weet je zeker weet welke schroeven losgemaakt moeten worden. Vervolgens zit de batterij ook bevestigd in de laptop; ontkoppel de kabel waarmee de accu aan het moederbord zit en schroef eventuele schroeven los. Vervang je accu door de nieuwe accu op dezelfde manier te bevestigen als de oude accu.

Laptopaccu kalibreren

Hoe goed je ook omgaat met je laptop accu, na verloop van tijd zal de capaciteit afnemen. Als je daarnaast merkt dat de batterij indicator op je laptop niet meer helemaal overeenkomt met de werkelijkheid is het een goed moment om je laptop batterij te kalibreren. Sommige laptopfabrikanten leveren programma’s mee waarmee je je batterij automatisch kunt kalibreren. Wanneer je deze programma’s niet hebt, dan kun je dat ook handmatig doen.

Om de batterij van je laptop te kalibreren, laad je de laptop eerst volledig op, dus tot 100 procent. Vervolgens laat je de batterij minstens twee uur rusten door de laptop aan de oplader te laten hangen, zodat deze op netstroom draait en de batterij de kans krijgt om af te koelen.

In het Configuratiescherm stel je nu in dat de laptop naar Slaapstand moet overschakelen wanneer er nog 5 procent batterij over is. Koppel de oplader los. Je kunt nu je laptop gewoon blijven gebruiken tot deze de 5 procent bereikt, of je kunt hem aan laten staan zonder te gebruiken. Zorg er in het laatste geval dan voor dat de laptop niet in slaapmodus gaat omdat je hem niet gebruikt, anders heeft het proces weinig zin.

Wanneer de computer eenmaal in de slaapmodus schiet bij 5 procent, laat deze dan minstens 5 uur rusten. Pak daarna de oplader er weer bij en laad de laptop op tot de volledige 100 procent (je kunt je laptop gewoon gebruiken tijdens het opladen). Wanneer je de laptop vanaf nu gebruikt, zal de weergave van de resterende capaciteit beter overeenkomen met de werkelijkheid.

Werktijd laptop accu

Vanuit fabrikanten wordt doorgaans een bepaalde gebruiksduur van de laptop batterij gecommuniceerd. Deze zijn echter gebaseerd op nieuwe accu’s waarbij de laptop niet de zwaarste programma’s draait.

Het is simpelweg niet van tevoren te bepalen hoe lang een accu meegaat aangezien dit van vele factoren afhankelijk is. Denk aan:

• Capaciteit (mAh) van de accu; hoe groter de capaciteit des te langer gaat de accu mee.
  • De leeftijd van de accu; hoe ouder de accu, hoe minder lang die mee gaat.
  • De hoeveelheid en zwaarte van de programma’s die op de laptop draaien; wanneer de laptop meer intensief gebruikt wordt dan zal de batterij minder lang mee gaan.

Als je merkt dat je laptop accu steeds minder lang mee gaat is het tijd om een nieuwe batterij aan te schaffen.

Bekijk accu’s

Tips om langer met je laptop accu te kunnen werken

Hoe goed je de accu ook onderhoudt, op een gegeven moment komt er een einde aan zijn levenscyclus. Neem je de tips in acht, dan kun je dit moment zo lang mogelijk uitstellen. Maar uiteindelijk zal de batterij nog langer weigeren de energie op te slaan. Je merkt dit wanneer je laptop niet meer opstart of al na enkele minuten automatisch uitschakelt na het opstarten. Zogenaamde wondermiddelen, zoals de batterij bevriezen, zullen jouw batterij niet meer tot leven wekken. Wil je weer optimaal mobiel gebruik kunnen maken van jouw mobiele apparatuur, dan is de aankoop van een nieuwe batterij de enige oplossing.

Tegenwoordig zijn alle laptop accu’s gemaakt van lithium-ion (Li-ion) of lithium polymeer (Li-Pol). Een lithium accu heeft geen ‘opstart-laadprocedure’ nodig. De eerste keer dat zo’n accu wordt opgeladen verschilt niet van de 5e of 50e keer. Ook kan de accu gerust wat vaker opgeladen worden, bijvoorbeeld al wanneer 20% van de capaciteit resteert.

Bekijk accu’s
  • Werk je lang onafgebroken door op de laptop op netvoeding en is de accu geheel opgeladen? Neem dan de accu uit de notebook of koppel de netvoeding los. Met een aangesloten netadapter stijgt de interne temperatuur van de laptop batterij, waardoor zelfontlading en veroudering versnellen. Als je op netvoeding wilt blijven doorwerken, neem dan de accu uit totdat je de notebook uitschakelt. Als je verder op de accu wilt doorwerken, koppel dan de netvoeding los.
  • Gebruik je de batterij niet gedurende een periode van één maand of langer? Zorg dan dat de batterij tot circa 30 à 40% van de capaciteit is opgeladen en verwijder vervolgens de batterij uit de laptop. Bewaar de accu op een droge en schone plaats op kamertemperatuur (15 tot 22°C). Zorg er vervolgens voor dat de accu eenmaal per jaar wordt opgeladen om over-ontlading te voorkomen.
  • Verzeker jezelf van maximale batterijprestaties door het optimaliseren van energiebeheer-functies, zoals het uitschakelen van het scherm na een aantal minuten, speed-step inschakelen, etc.
  • Stel de batterij niet bloot aan hitte. Hitte versnelt veroudering en zelfontlading van de batterij. Laat de accu dus niet in de zon liggen, niet te dicht bij een hittebron en zeker niet in de auto op een hete dag.
  • Bij een Li-ion batterij dient volledige ontlading (naar 0%) van jouw batterij te worden voorkomen. Schakel het energiebeheer (waarschuwingssignalen) van je notebook nooit uit. Deze functie zorgt er namelijk voor dat je notebook automatisch uitschakelt bij een ingesteld percentage (standaard 3%). Nóg beter voor de Li-ion batterij is vaker opladen, bijvoorbeeld al wanneer nog 20% van de capaciteit resteert.
  • Voorkom kortsluiting in het circuit. Kortsluiting kan vergaande gevolgen hebben voor de batterij en de laptop zelf.
  • Stel de batterij nooit bloot aan vorst, hitte, vocht of regen. Leg de batterij nooit in een vriezer, oven of magnetron.
  • Laat de batterij niet vallen en voorkom fysiek misbruik. Zware beschadigingen kunnen resulteren in blootstelling van de batterijcellen. Deze zijn gevaarlijk wanneer er verkeerde druk op uitgeoefend wordt.
  • Probeer nooit een accu of accupack te openen en werp nooit een batterij in het vuur.

Accu's en adapters voor jouw scheerapparaat

Selecteer het apparaat waar je meer informatie over wilt hebben.