Een SD-kaart kopen - Waar moet je op letten?

Je hebt een nieuwe camera gekocht of misschien wel een drone en je hebt een geheugenkaartje nodig. De hoeveelheid geheugen die je nodig hebt, kun je misschien nog wel bepalen, maar wat betekenen al die andere dingen die op dat SD-kaartje staan? En welk SD-kaartje moet je kiezen? We vertellen je er hier alles over!

De SD-kaart

De meest gebruikte geheugenkaart is de SD-kaart. Deze wordt voornamelijk gebruikt in compact camera’s en spiegelreflexcamera’s. Veel laptops hebben ook een ingebouwde kaartlezer voor dit type geheugenkaart, waardoor je de bestanden snel en gemakkelijk over kunt zetten op je laptop.

Je hebt ook nog twee kleinere versies van de SD-kaart. Een micro SD-kaart, deze heeft een afmeting van 11 bij 15 mm, en een mini SD-kaart, met een afmeting van 20 bij 21.5 mm. Micro en mini SD-kaarten worden vaak gebruikt in apparaten waarvoor een gewone SD-kaart te groot is. Bijvoorbeeld in telefoons of tablets. Mini SD-kaarten worden steeds minder gebruikt. De micro SD is de meest voorkomende kleine SD-kaart.

Tenslotte zijn er nog een paar andere soorten geheugenkaarten. Compact flash geheugenkaarten zijn groter dan SD-kaarten. Deze geheugenkaarten worden gebruikt in professionele spiegelreflexcamera’s. Sony heeft haar eigen soort geheugenkaart: MemoryStick. Ook hier zijn verschillende types van verkrijgbaar: Duo, Pro en Micro. Bekijk alle SD-kaarten

Welke opslagcapaciteit moet ik kopen?

Je hebt veel verschillende mogelijkheden wat opslagcapaciteit van SD-kaartjes betreft. Van 2GB tot zelfs 512GB. Welke opslagcapaciteit je nodig hebt, is afhankelijk van waar je je geheugenkaartje voor gebruikt. Als je veel video’s maakt of bijvoorbeeld foto’s in RAW formaat schiet, zul je meer geheugen nodig hebben, dan wanneer je alleen af en toe een paar foto’s schiet. Verderop in dit artikel lees je meer over het kiezen van de juiste opslagcapaciteit voor je telefoon, tablet, camera of actioncam.

SD, SDHC of SDXC?

Op de SD-kaarten staat altijd een afkorting: SD, SDHC of SDXC. SD staat voor Secure Digital. Deze kaartjes hebben een capaciteit van 128MB tot en met 2GB. SDHCstaat voor Secure Digital High Capacity. Deze geheugenkaarten hebben een capaciteit van 4 tot en met 32GB. SDXC staat voor Secure Digital Extended Capacity. Deze geheugenkaarten zijn beschikbaar vanaf 64GB.

Check voor het kopen van een geheugenkaart goed of jouw apparaat de SD-kaart ondersteunt. Vaak kun je op het apparaat of in de handleiding ook het logo vinden van het soort geheugenkaart die het apparaat ondersteunt. Als er SD op je apparaat staat, kun je alleen een SD-kaart gebruiken. Staat er SDHC-logo, dan kun je SDHC en SD gebruiken. Wanneer er SDXC op staat kun je alle drie de soorten gebruiken.

Bekijk alle SD-kaarten

Leessnelheid van een SD-Kaart

Bij het kopen van een SD-kaart zijn er verschillende soorten snelheden waar je op moet letten. Ten eerste heb je de leessnelheid van de geheugenkaart. De leessnelheid is belangrijk als je bestanden naar je computer overzet. Een kaartje met een leessnelheid van 120 MB/s zal sneller bestanden naar je computer overzetten dan een kaartje met 50 MB/s.

Schrijfsnelheid van een SD-Kaart

De schrijfsnelheid van een SD-kaart is belangrijk voor het overzetten van bestanden van je apparaat naar de SD-kaart. Bijvoorbeeld wanneer je foto’s maakt met je camera. Tijdens het fotograferen worden de foto’s van je camera op het SD-kaartje geschreven. Als je snel achter elkaar foto’s maakt of foto’s met een grote bestandsgrootte maakt heb je een hogere schrijfsnelheid nodig.

Snelheidsklasse van een SD-Kaart

De snelheidsklasse van een SD-kaart wordt altijd aangegeven op het kaartje. Dit is de minimale snelheidsklasse van de SD-kaart. De laagste klasse is 2 MB/s en de hoogste 10 MB/s. 10 is de hoogste klasse en dit betekent dat de kaart nooit langzamer schrijft dan 10 MB per seconde. Je kunt in de handleiding van je apparaat zien welke snelheid jouw apparaat maximaal aan kan. Bij een modern apparaat wil je eigenlijk altijd minstens snelheidsklasse 10 hebben.

Alle klasse 10 SD-Kaarten

UHS Snelheidsklasse

Sinds 2009 is er ook een andere notering voor snelheid. Dit is de UHS snelheidsnotering en deze is ontworpen voor SDHC en SDXC geheugenkaarten. UHS 1 staat voor een minimale snelheid van 10 MB/s, dit staat dus gelijk aan snelheidsklasse 10. UHS 3 staat voor een minimale snelheid van 30 MB/s

Bekijk UHS1 SD-kaarten Bekijk UHS3 SD-Kaarten

Video Speed Class

Tenslotte is er nog een snelheidsnotering om SD-kaarten te identificeren die hogere videoresoluties en opnamefuncties kunnen verwerken, zoals 4K of 8K video. Dit is de V-class of Video Speed Class.

In deze klasse wordt gekeken naar de stabiele snelheid van een SD-kaart. Bij de overige klassen wordt er gekeken naar een pieksnelheid, dus de maximale snelheid die een SD-kaart kan bereiken. De stabiele snelheid is de minimale snelheid die continu behaald wordt.

In de V-class vind je de volgende snelheidsnoteringen:

V66MB/s
V1010MB/s
V3030MB/s
V6060MB/s
V9090MB/s

Welke kaart past bij mijn apparaat?

Selecteer het apparaat waar je meer informatie over wilt hebben.

Welke SD-Kaart heb ik nodig voor mijn telefoon?

Soort geheugenkaart

Als je veel bestanden, zoals foto’s en video’s wilt bewaren op je telefoon kan je interne geheugen vol raken. In dat geval biedt extra geheugen door middel van een geheugenkaartje uitkomst. Telefoons maken gebruik van Micro SD-kaartjes. In het verleden werden er ook mini SD-kaarten gebruikt, maar die worden tegenwoordig bijna niet meer gebruikt. Micro SD-kaarten passen in alle smartphones die uitbreidbaar geheugen hebben.

Opslagruimte

Voor een smartphone raden wij een SD-kaart met een opslagruimte vanaf 32GB aan. Hiermee weet je zeker dat je genoeg kunt opslaan. Met 32GB heb je opslag voor ongeveer 4000 foto’s of 2 tot 4 uur aan full-HD video.

Schrijfsnelheid

Bij een smartphone moet je er rekening mee houden dat wanneer de schrijfsnelheid van het geheugenkaartje langzamer is dan je smartphone of tablet het hele apparaat langzamer wordt. Kies dus voor een SD-kaart met een snelheid die hoog genoeg is.

Smartphone SD-kaarten