Wat is kalibratie van een laptop accu?

De meeste accupacks hebben een intelligent circuit aan boord om aan te geven hoeveel energie er nog in de accu zit. Maar de weergave van die resterende tijd op het scherm van de notebook is vaak onnauwkeurig. Na volledig opladen kan bijvoorbeeld worden gemeld dat de laptop accu 92% is bijgeladen in plaats van 100%. Ook is het mogelijk dat een laptop nog 30 minuten resterende werktijd aangeeft, maar dan plotseling afsluit. Of andersom: de fuel gauge meldt dat de accu leeg is, terwijl de feitelijke werktijd nog veel langer is. In dit geval gaat de notebook uit van de fuel gauge gegevens en schakelt de laptop uit.

Dit alles komt omdat na verloop van tijd een verschil optreedt tussen de sensor en de chemische batterij. Dit kan gebeuren na langdurig niet-gebruiken van de laptop batterij (zelfontlading), of na veel niet-volledige ontlaad/laadcycli.Maar zelfs bij voortdurende ideale laad/ontlaad-omstandigheden kan per cyclus een afwijking van 1% optreden. Dit wordt bij lithium-ion accu's ook wel het 'digitale geheugeneffect' genoemd. Dit alles is niet iets om u zorgen over te maken; het is alleen vervelend als de laptop ineens voortijdig en onnodig in de slaapstand gaat.

Kalibreren
Kalibreren is eigenlijk heel eenvoudig: schakel in Windows alle batterij-instellingen uit, ontlaad de accu compleet (normaal gebruik van de laptop tot uitschakeling volgt) en laad ‘m direct weer volledig op bij een constante stroom. Dat is alles. Het is aanbevelenswaardig om eenmaal per maand een kalibratiecyclus uit te voeren. Bij NiMH en NiCd accu's vermijdt regelmatig kalibreren bovendien het geheugeneffect.

Denk erom dat zo’n kalibratie alleen de weergave corrigeert. Kalibratie helpt nooit om de laptop accu weer de originele werktijd te geven. Slechts de indicatie van resterende energie wordt weer nauwkeurig.