Waar moet ik op letten bij het kopen van een nieuwe laptop adapter?

Om de juiste keuze te maken voor een adapter kunt u het beste de specificaties op uw oude adapter bekijken. Op de achterkant van de adapter moet u even goed kijken naar de spanning (Volt), de stroom (A) en plug. Ook staat er op de meeste nieuwe accu’s een snelcode die u in kunt toetsen in ons zoekveld linksboven op de website.

De spanning wordt aangegeven in Volt. Voor iedere laptop ligt de output waarde tussen de 18 en 20 volt. Wanneer u een laptop adapter met een te lage spanning aansluit, zal de laptop meestal niet werken of in ieder geval is dit slecht voor de accu; deze wordt dan tegelijk opgeladen en ontladen, terwijl de laptop lader zelf heel heet zal worden. Een te hoge spanning is gevaarlijker en vaak slecht voor het aangesloten apparaat en soms tevens voor de (zekering van de) adapter. Een afwijking in het voltage van 5% (dus 5% hoger of 5% lager) wordt over het algemeen gezien als normaal. Het output voltage van een adapter (bv. 19 Volt) hoeft overigens niet hetzelfde te zijn als van de accu (bv. 14,8 Volt). Dit is te danken aan het feit dat de adapter niet alleen de laptop moet voeden, maar daarnaast de accu ook nog moet opladen.

De maximale stroomsterkte van de adapter (milliAmpère, mA), mag hoger zijn, maar niet lager dan wat de laptop aan stroom vraagt. Wees niet bang dat hogere stroomwaarden de laptop overbelasten; het tegendeel is juist waar. Als een laptop 100mA verbruikt en u past een zwaardere adapter toe (bijv. 400mA), dan is dat geen probleem. De laptop adapter kan dit gemakkelijk aan. Maar wanneer u een 100mA adapter aansluit op een laptop die 400mA trekt, dan geeft dat gegarandeerd problemen. De laptop lader brandt door of wordt gloeiend heet; dit is gevaarlijk! De spanning zal ook omlaag gaan en de stabilisatie werkt niet meer goed.

Tenslotte dient u erop te letten dat de connector goed past en de juiste polariteit heeft; zit de plus aan de rand of in het midden? Bij de standaard polariteit zit de tip in het midden positief en de ring negatief. Op de laptop adapter moet één van beide symbooltjes hieronder vermeld zijn om dit te verduidelijken.Adapterplug polariteit

Klik hier voor ons ruime assortiment in adapters

Naast specifieke laptop adapters hebben wij ook universee adapters met diverse plugs. Hiervoor hoeft u enkel te weten hoeveel watt uw laptop aan kan.  Kijk eens bij

Yanec Universele Adapter 90W

Yanec Universele Adapter 75W

Yanec Universele Netbook Adapter 40W