Laptop toetsenbord

 


Toetsenbord demonteren

In principe kunt u zelf het toetsenbord van een laptop vervangen, hoewel laptopfabrikanten diverse vormen van keyboardbevestiging toepassen. Hieronder worden de meest voorkomende procedures voor toetsenbord-demontage beschreven.

 • Ontkoppel eerst de adapter en neem de accu uit de laptop zodat er geen stroomvoorziening is en er geen kans bestaat dat u onder stroom komt te staan. 1. Kliksysteem

Deze bevestigingswijze is vaak bij Dell computers aan te treffen.
toetsenbord demontage
toetsenbord demontage2. Schroefsysteem3. Een combinatie van beide systemen

 • Wrik voorzichtig het kapje of de strip los boven het toetsenbord. Steek met een klein schroevendraaiertje onder de rand; probeer de klikpunten te vinden en die voorzichtig te ontgrendelen zonder de klemmetjes te beschadigen of af te breken. Ga zo langzaam alle randen van de strip langs totdat ie helemaal loslaat. De strip is meestal behoorlijk flexibel en zal niet echt snel afbreken.
 • Onder het kapje zult u waarschijnlijk twee schroefjes aantreffen, waarmee het toetsenbord is vastgeschroefd. Draai deze los, waarna de bovenzijde van het toetsenbord al vrij komt te liggen.
 • Beweeg nu het toetsenbord een stukje naar voren. Dan zullen ook de lipjes aan de onderzijde loskomen.
 • Eventueel zijn er ook nog lipjes aan de zijkant, waaraan het toetsenbord zich vasthaakt. Buig daarvoor het toetsenbord een klein beetje bol, zodat ook die lipjes loslaten.
 • Nu kunt u het hele toetsenbord een stukje losnemen en omklappen, zodat u de bevestiging van de flatcable op de printplaat kunt zien. Koppel daar de connector van het toetsenbord voorzichtig los. In sommige gevallen komt de flatcable zónder connector los; dan is er een kliksysteem in de connector aangebracht om de flatcable te vergrendelen/ontgrendelen.
 • Nu kunt u de vervanging door een nieuw keyboard voltooien.

 • De volgende bevestigingswijze is vaak bij HP/Compaq laptops aan te treffen:

  • Kijk aan de onderzijde van de laptop naar de schroefjes waar een icoontje van een toetsenbord of de letter 'K' (van 'keyboard') bij staat. Het kan voorkomen dat u eerst een ander compartiment (bijv. voor geheugen of batterij) dient te openen voordat u alle keyboard-schroefjes kunt bereiken. Deze schroefjes (meestal 3 tot 7 in aantal) houden het toetsenbord en eventueel de strip erboven vast vanaf de onderzijde. Draai deze schroefjes los.
  • Draai de laptop nu weer om. Op het toetsenbord ziet u tussen de functietoetsen vier schuifjes. Beweeg deze schuifjes naar boven om ze te ontgrendelen.
  • In sommige gevallen kan ook de strip boven het keyboard vanaf de onderzijde zijn losgeschroefd. Onder dit kapje treft u dan waarschijnlijk twee schroefjes aan die het toetsenbord vasthouden. Schroef deze los.
  • Nu kunt u het hele toetsenbord een stukje losnemen en omklappen, zodat u de bevestiging van de flatcable op de printplaat kunt zien. Koppel daar de connector van het toetsenbord voorzichtig los.
  • Nu kunt u een foto nemen van uw defecte toetsenbord en/of de vervanging door een nieuw keyboard voltooien.

  Andere laptops kunnen een combinatie van beide bevestigingsmethoden laten zien, met kleine afwijkingen in schroefmethode, lipjes, schuifjes en strip

  Een toetsenbord zal aan de bovenzijde vrijwel nooit aan twee zijden vastgeschroefd zijn: alleen boven de functietoetsen zullen zulke schroefjes aan te treffen zijn.
Deze website maakt gebruik van cookies
Om het gebruiksgemak van onze website te vergroten, onze diensten persoonlijker en meer op maat te maken en het gebruik van de website te analyseren, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website gaat u hiermee akkoord - Lees meer.